Assalamualaikum koraangggg !
Annyeonghaseyo !
Merhaba !
HAHAHA mesti berkerut kerut dahi korang dengar pebendalah "merhaba" tu ? It means hello dalam turkish tau. Ewah aku ni nak berturkish pulak kan. Ala takpe lah kasi lah aku feeling feeling ada dekat bumi Turkey kejap ekekeke ~ tapi annyeonghaseyo tu nak aku bagitahu jugak ke meaning dia ? Mesti korang dah faham kan. So tak payah la eh ehh ?
Ok sambung !
Bila tekak teringin nak makan, so apa lagi pergi la google resepi baru even benda yang sama aku dah masak banyak kali hahahaha. Entry kali ni sajeeee nak share resepi Spaghetti Bolognese Meatball dekat korang.
Ye, aku tahu macam dah selalu sangat orang lain share benda ni dan aku tahu korang semua dah pro masak spaghetti kan. Tapi kot kot ada yang tak pro nak buat meatball tu haa ~ Boleh lah ikut resepi (ikut suka hati) aku ni sebab dia lain daripada yang lain. Ok cuma korang jangan compare meatball resepi aku ni sama macam korang makan dekat IKEA tu ehh. Kangg ada yang aku kasi makan senduk nii kangggg (emosi).
Apa yang lain SANGATTTTT ? Lainnya yang aku maksudkan dekat sini, meatball tu haa ! Weh bukan senang dan rajin tau aku nak buat. Dulu aku rasa macam complicated je nak buat meatball tu (yela dulu aku tu tah umur berapa kan haha). Actually, tak lah susah mana nak buat meatball tu. Senang macam kau hafal buku sifir je.
Korang nampak macam excited je nak tahu nii ? Ke..... aku je yang excited sesorang nak share dekat korang ? Wakakakakaka ~
Okayyy JOM KITA MULAKAN DAPUR MASAKAN KITAAA ~ (ecewah feeling macam dekat master chef pulak).
Bahan-bahan Meatball :
- 300/400g daging cincang Ramly
- 2 biji ubi kentang (direbus)
- 1 biji telur
- 1 ulas bawang merah (dicincang halus)
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 sudu kecil serbuk lada putih
- Sedikit daun sup (optional)
- Sedikit tepung gandum
- Garam secukup rasa
Cara-cara :
1. Lenyekkan ubi kentang yang telah direbus tadi. Kemudian, gaulkan daging cincang + ubi kentang + 1 biji telur + bawang merah + serbuk lada hitam + serbuk lada putih + daun sup + garam secukup rasa hingga sekata.
Lepas aku dah gaulkan semua tu dia jadi solid macam ni okay.
2. Lepastu korang buat bulat bulat ikut la size macam mana sekali pun janji boleh masuk mulut okay. Dah siap buat bulat, korang salut sikit dengan tepung gandum.
Okay dah siap digoreng !
EHHHH ! COPPP ~ KORANG NI PERGI MANA TU ? TAK HABIS LAGI..... HIHIHI
Bahan-bahan Sos Spaghetti :
- Minyak untuk menumis
- 3 ulas bawang merah (dicincing halus)
- 2 ulas bawang putih (dicincang halus)
- Sedikit daging cincang
- Sedikit air
- Sosej (optional)
- 1/2 tin sos tomato puree
- 1 botol sos prego
- 1 sudu besar oregano flakes
- Garam secukup rasa
Cara-cara :
1. Tumis bawang merah + bawang putih hingga naik bau. Masukkan daging cincang + air dan biarkan mendidih.
2. Masukkan sosej + tomato puree + sos prego + oregano flakes + garam secukup rasa. Masukkan air jika perlu dan kacau sehingga masak.
3. Masukkan meatball yang telah digoreng dan kacau sehingga kuah menjadi pekat.
Tadaaaaaa ~ Dah siap !
KORANG JANGAN LUPA rebus spaghetti San Remo tu duluuuu ~ Nanti ada yang makan kuah jeeee ! wakakakakakakaka.
Nyummeyyyhhhhhh ~
Korang mesti terliur sekarang ni kannnn ? Haa kan aku dah cakap resepi ikut suka hati ni lain daripada yang lain hahaha. MEATBALL TU KORANG WAJIB BUAT ! Serious sedap sangatttt sebab my mum pun bagi feedback positive okay ! kehkehkeh.
USAHA TANGGUNGJAWAB BERSAMA ! Ewahhh ~ Okay SELAMAT MENCUBA ! Nanti kalau dah cuba menjadi, jemput comment ye ?
tataaaaa tittiiiiiiii tutuuuuuuuuuuuu ~
USAHA TANGGUNGJAWAB BERSAMA ! Ewahhh ~ Okay SELAMAT MENCUBA ! Nanti kalau dah cuba menjadi, jemput comment ye ?
tataaaaa tittiiiiiiii tutuuuuuuuuuuuu ~
Thank you for reading this entry !
No comments:
Post a Comment